Interview met Rogier Weck

Sprekende Cijfers woningmarkt: “bouwen we de juiste woningen?”

Rogier Weck is bij Dynamis werkzaam als Researcher. Vanuit deze rol zal hij op het Sprekende Cijfers Event de nieuwste woningmarktcijfers presenteren. Naast de doorkijk van het huidige marktbeeld uit het nieuwste Sprekende Cijfers Woningmarkten rapport, zal hij dieper ingaan op de stand van zaken in de nieuwbouw. Door de druk op de woningmarkt moet er namelijk snel bijgebouwd worden, maar gaat dit niet ten koste van de kwaliteit?

“Vorig jaar was de strekking van het Sprekende Cijfers Event dat er in Nederland een ruime hoeveelheid nieuwbouwwoningen nodig is om het aanbodtekort op te lossen. Sindsdien is het aantal woningen dat te koop staat alleen nog maar verder afgenomen. Er is zo nog steeds sprake van een enorme uitbreidingsvraag, waar ondertussen iedereen van op de hoogte is. De enorme omvang van de opgave, maar liefst 1 miljoen woningen realiseren in de periode tot 2030, komt veel terug in de media. De kwaliteit van deze te realiseren woningen komt echter minder vaak naar voren. Terwijl niet alleen het aantal, maar ook het soort woningen juist belangrijke is voor het creëren van een evenwichtige woningmarkt.

Data-onderzoek: woonwensen versus nieuwbouwaanbod
“Dankzij het online nieuwbouwplatform Nieuw Wonen beschikken we over inzichten in de woonwensen van consumenten van nieuwbouwwoningen. Huishoudens kunnen in deze online omgeving hun woonvoorkeuren doorgeven en zo op de hoogte blijven van aankomende nieuwbouwprojecten. Dankzij deze data hebben we van verschillende regio’s een goed onderbouwd beeld van de woonvoorkeuren van deze woningzoekers. Door onder andere deze voorkeuren in beeld te brengen, kunnen we in gaan op de kwalitatieve kant van de uitbreidingsopgave.”

Uitkomsten
Benieuwd naar de uitkomsten? Kom naar het Sprekende Cijfers event. Rogier deelt de resultaten van het onderzoek en geeft duiding aan de cijfers.

Countdown