Op donderdag 7 februari jl. vond voor de zeventiende keer het Dynamis Sprekende Cijfers Symposium plaats bij DeFabrique in Utrecht. Jeroen Kroondijk heette de aanwezigen welkom en gaf aan dat hij content is met de eigentijdse locatie dit jaar en het nieuwe inhoudelijke programma. Voor het eerst combineren wij wonen en zakelijk vastgoed in één event. Jeroen Krooendijn fungeerde als dagvoorzitter voor de keynotespreker Ruud Veltenaar.

Ruud Veltenaar wil verwonderden, verbazen, verwarren én wakker schudden. Veltenaar is toekomstfilosoof en inspirator van transformatie.
Ruud Veltenaar verzorgt als inspirator van transformatie interactieve masterlezingen, keynotes en colleges voor leiders, ondernemers en professionals over de hele wereld. Zijn positieve combinatie van een heldere visie en concrete, inspirerende actiepunten is uniek, verfrissend en vooral bijzonder aanstekelijk. De persoonlijke reacties van deelnemers zijn vaak hartverwarmend en bewijzen dat Ruud als geen ander zijn publiek weet te raken en inspireren. Tijdens het Dynamis Sprekende Cijfers Event schetste Ruud Veltenaar een helder en boeiend beeld van de toekomst en gaf aan waarom we op een markeerpunt in onze geschiedenis staan.

Na de presentatie van Ruud Veltenaar was er een break waar de parallelsessies van wonen en kantoren plaatsvonden. Bij wonen fungeerde Maarten Muller als dagvoorzitter. De eerste spreker was Frans Holleman, regiodirecteur Noord-Oost & Midden BPD. Frans is een bevlogen gebiedsontwikkelaar met oog voor bestuurlijke verhoudingen. Tijdens zijn presentatie gaf hij een inkijk in het kwalitatief programmeren, verkopen en realiseren van projecten in de (koop)markt van Noord-Oost & Midden Nederland.

Daarna ging Rogier Weck, Researcher bij Dynamis, in zijn presentatie in op de vraag: “Bouwen we de juiste woningen?” Dankzij het online nieuwbouwplatform Nieuw Wonen beschikken we over inzichten in de woonwensen van consumenten van nieuwbouwwoningen. Huishoudens kunnen in deze online omgeving hun woonvoorkeuren doorgeven en zo op de hoogte blijven van aankomende nieuwbouwprojecten. Dankzij deze data hebben we van verschillende regio’s een goed onderbouwd beeld van de woonvoorkeuren van deze woningzoekers. Door onder andere deze voorkeuren in beeld te brengen, kunnen we in gaan op de kwalitatieve kant van de uitbreidingsopgave. Rogier heeft zijn presentatie onderbouwd met feiten en cijfers.

Bekijk de regionale rapportages Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4 2018

Bij de parallelsessie kantoren was Roy Duijn de dagvoorzitter. Hij nam het publiek op geheel eigen wijze mee in de huidige markt. Rick van Zwet, Research Manager bij Dynamis, presenteert op het Sprekende Cijfers Event de uitkomsten van de rapportage Sprekende Cijfers Kantorenmarkten 2019. Zijn verhaal ging over de strijd om de stedelijke vierkante meters. Het aanbod is schaars en de beschikbare ruimte is zeer gewild. Niet alleen kantoren, maar ook andere functies zoals retail en wonen leggen zware claims op de stad. Wie gaat er winnen? “De strijd om de stedelijke vierkante meter is in volle gang. Door het tekort aan nieuwbouwpanden en de grote vraag vanuit verschillende sectoren neemt de krapte in steden toe. Het is een actueel en relevant thema, bedrijven wijken al uit als gevolg van het gebrek aan aanbod.”

Na de presentatie van Rick van Zwet gaf Paul Stavert, partner bij Powerhouse Company, een architectuurlezing over de ontwikkeling van vastgoed met bijzondere aandacht voor de rol die kantoren daarin nemen. Paul vertelde over de verschuiving van monofunctioneel vastgoed in de periferie naar binnenstedelijke mix-use projecten aan de hand van zijn eigen portfolio.

Na alle presentaties konden de gasten onder het genot van een hapje en een drankje napraten over deze inspirerende middag. Bekijk hieronder de foto’s van het Dynamis Sprekende Cijfers Event voor een overall impressie of de video impressie. (foto’s en video zijn gemaakt door Taina Monteiro)

Onze partners